In de huidige maatschappij staan we bijna niet meer stil. Je gaat alsmaar door en wilt jezelf zo goed mogelijk ontplooien. Je ‘moet’ van alles van jezelf en het is bijna nooit goed genoeg, omdat je de lat torenhoog legt. Ook Social media is niet meer weg te denken uit onze hoofden. Hierbij hebben we nog wel eens de neiging om onszelf voorbij te lopen, doordat we zo in de doe-modus staan en vergeten er gewoon te zijn (zijn modus).

Sta jij ook regelmatig op de automatische piloot? Vind je het fijn om alles eerst te analyseren alvorens je een plan gaat uitvoeren? Streef je dikwijls naar een betere toestand (waar dan ook)? Of ben je te vaak in beslag genomen door belangrijke loopbaan- en levensdoelen en de hectiek van de dag? Dan ben jij een echte doener!

Nadeel van de doe modus

Het nadeel van deze modus is dat je niet of nauwelijks kan genieten van de weg naar de doelen toe. We zijn zo bezig met een perfectie uitvoering, piekeren over hetgeen wat kan of had gekund dat je niet meer bewust de zaken kan waarnemen. Deze modus heb je waarschijnlijk al van jong af aan geleerd zonder dat je er bij stil stond. Het is natuurlijk niet zo dat je, je de hele dag overal bij stil kan staan. Wat je wel kunt doen is vaker momenten pakken om bewuster te voelen, even in het moment te zijn. 

Voordelen van de zijn modus

Door in deze zijn modus te stappen zal je gaan ondervinden waar jij energie van krijgt en wat jouw energie kost, waardoor je sneller merkt wanneer het tijd is om de balans te herstellen. En deze tijd ook echt durft te nemen. Ook zal je veel meer in het moment gaan leven. Laat je, je niet meer zo meeslepen door al je herinneringen, gevoelens en plannen. Je gaat bewustere keuzes maken door contact te maken met het hier en nu. In plaats van het streven naar allerlei (onmogelijke) doelen, zul je leren alles te accepteren zoals ze zijn, waaronder ook jezelf.

Hoe doe je dat nu?

Wat ik doe als ik merk dat ik weer erg gehaast ben, druk in mijn hoofd word waarbij ik honderduit praat, denk aan alles wat ik nog moet doen of minder emoties voel? Dan doe ik bijvoorbeeld een ademhalingsoefening of meditatie. Daarnaast kies ik er soms ook voor om gewoon even weg te lopen bij alles waar ik mee bezig ben of ga ik naar buiten. Ik heb het niet altijd zelf in de gaten, maar gelukkig probeert mijn vriend mij hierbij te helpen waar kan.

Vind je het zelf ook moeilijk om te zien dat je geleefd word in plaats van af en toe stil te staan? Wees niet bang om er met vrienden en familieleden over te praten en hun hulp te vragen. Zij kennen jou beter dan wie dan ook. Hopelijk kunnen we dan met z’n allen meer “zijn” en zo het vele moeten en de stemmen in ons hoofd loslaten écht gaan genieten van de reizen in ons leven, want deze zijn zo waardevol, met alle ups en downs. 

Dit is een van de geschreven blogs op mijn pagina. Ik hoop je hiermee geïnspireerd te hebben. Wil je graag nog meer lezen? Klik dan op de onderstaande link voor de vorige blogberichten. 

Liefs,

Marlissa van Aalst

Vrijheidszoeker

Hi

Ik ben Marlissa van Aalst. Sinds 4 jaar ben ik mijn leven aan het veranderen. Door een burn-out ben ik gaan nadenken over wat ik belangrijk vind en hoe ik mijn leven wil leven. Liefde, vrijheid, verbinding, openheid en vreugde zijn daarbij voor mij erg belangrijk. Dit zijn ook de pijlers in mijn business. Om hier achter te komen en weer vol energie in het leven te staan heb ik aardig wat hobbels op de weg moeten doorlopen. Ik leer jou als echte ervaringsdeskundige wat ik geleerd heb. Deel al mijn tips en tricks met jou, zodat jij jouw vlam weer kan laten branden en vanuit daar een vrij leven kunt creëren. Zowel mentaal, emotioneel, spiritueel en financieel.